Forskningsresultat

Forskningsprosjektet bærekraftige mangfoldige byer har fra 2017-2022 studert hvordan vi kan skape rettferdige byer – Just cities.

Rettferdige byer er byer der alle innbyggere, uavhengig av etnisk bakgrunn og andre forskjeller kan delta, være med å påvirke og endre byen!

I prosjektet har frivillige organisasjoner, kommuner, bedrifter, kunst og kulturarbeidere og forskere sammen utviklet nye tiltak og prøvd ut nye og gamle arbeidsformer og mange ulike aktiviteter. Vi har gjort mer enn 32 casestudier.

Vi har analysert aktivitetene ved hjelp av begrepene møteplasser og møter. Hva skal til for at møter skal føre til samhandling, respekt og deltakelse?

Vi har funnet at det trengs åpne arena der alle føler seg velkommen. Vi treng offentlig rom, ute og inne som er tilgjengelig for folk.

Vi har sett at møter oppstår når folk har noe konkret og praktisk å gjøre, noe å holde seg fast i. Det er viktig å kunne møtes på like fot, i situasjoner som får frem at alle har noe å bidra med.

Forskninga kan oppsummeres med at det ikke er vanskelig å lage åpne møteplasser og møter, men mangfold må tenkes inn fra begynnelsen. Vi foreslår å gå fra å snakke om integrering til mangfoldstenking og forskjellsfelleskap! Det betyr at vi tar utgangspunkt i at samfunnet er mangfoldig, byens innbyggere er forskjellige og unike. Derfor kan ikke fellesskap bygge på at vi er lik. Samfunnet og byen må være forskjellsfellesskap.

Irene Nordhaug Hansen